Svijet     | 24.01.2019. 10:52 |

Sultan Abdullah imenovan za novog malezijskog kralja

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 24. januara (FENA) -Malezijska konferencija vladara u četvrtak je imenovala sultana Abdullaha Ahmada Shaha za šesnaestog kralja te zemlje, javila je državna novinska agencija Bernama.

U saopćenju Čuvara vladarevog pečata, Syeda Daniala Syeda Ahmada, Abdullah će biti  zvanično imenovan kao kralj ili Yang di-Pertuan Agong 31. januara, nasljeđujući svog prethodnika Muhammada V, sultana države Kelantan koji je podnio ostavku 6. januara. 

Pedesetdevetogodišnji Abdullah  postao je sultan malezijske države Pahan, naslijeđujući svog oca Ahmada Shaha (88), koji je abdicirao 11. januara zbog lošeg zdravlja.

Abdullah je značajno angažovan u sportu i član je vijeća Nogometnog saveza ASEAN-a (AFF) i vijeća FIFA-e, vladajućeg međunarodnog nogometnog tijela. On je bio predsjednik Nogometnog saveza Malezije.

Također je objavljen nastavak vladavine sultana Nazrina Shaha kao zamjenika šefa države. Taj 62-godišnjak, koji je bio vršilac dužnosti kralja, nastavit će  tom ulogom i narednih pet godina. 

Malezija je ustavna monarhija, s devet sultana kao vladara, koji predvode države koje su ih imenovale i djeluju kao vjerske vođe, i među njima se bira kralj na petogodišnji mandat.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'