Kultura     | 25.01.2019. 08:09 |

Klisura: U pjesmu 'Snivaj Goražde' smjestio sam ljubav prema mom gradu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. januara (FENA) - U okviru manifestacije "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“, sutra će u goraždanskom Centru za kulturu biti promoviran CD s pjesmom "Snivaj Goražde", nezvaničnoj himni ovog grada za koju je tekst napisao novinar, urednik i pjesnik Slavko Klisura koji obilježava četiri decenije novinarskog rada.

U razgovoru za Fenu Klisura pojašnjava da je pjesma nastala 1978. godine za potrebe dokumentarnog filma o Goraždu "Grad na dlanu“.

- U njemu je prvi put izvedena, i to je pjesma u koju sam smjestio moju ljubav prema Goraždu. Muzički život su joj dali, najprije Edin Bukovica, a potom Samir Obarčanin. Onda je ona otišla i u škole, horove i postala himna ovog grada. Nakon 40 godina 'Snivaj Goražde' se 'smjestila' na CD i u subotu će biti predstavljena javnosti - kaže Klisura.

Ističe da je sretan i da tu sreću dijeli sa svima koji su ovoj pjesmi udahnuli život i koji su je proteklih 40 godina nosili u srcima i na usnama. To je samo jedna od desetina pjesma i na stotine stihova koje je Klisura napisao za djecu ovog grada, koje su osvajale brojne nagrade na festivalima. Njegovi stihovi ispisani su i na spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.

- Mnogo generacija je pjevalo ovu pjesmu i to čine i nove, a da bi je 'smjestili' na CD pomogle su mi drage dame, djevojke, žene, koje su nekada bile članice ansambla 'Fortuna' i neke nove djevojke. Nisam ih birao, nekako je sve bilo spontano i one koje su se odazvale na poziv. Aida Mušanović Arsić, Adisa Borovac, Amina Ćurovac, Aldijana Džananović, Medina Turković, Džejla Ramović, Eldina Terović, Elmedina Laličić, Džana Sijerčić Manjo i Anja Klisura, na jedinstven način i s beskrajno mnogo emocija darivale su svoje glasove i duše u novi život pjesme - pojašnjava on.

Po njegovim riječima, mnogo truda u pjesmu je uložio i muzički producent i aranžer Adnan Dado Mušanović te nastavnica muzičke škole Selma Verem. Svoje znanje i zajedničku ljubav prema pjesmi i njenim porukama, u kreiranje omota CD-a s pjesmom, poklonili su Anja Klisura i Denis Barukčić.

Svojim novinarskim perom u protekle četiri decenije Slavko Klisura je napisao mnogo tekstova, stihova, pjesama. Radio je u radiju, televiziji, novinama, a danas je urednik "Novina Glas Goražda“. Ističe da je novinarstvo "hljeb sa sedam kora“ koji ipak ne bi mijenjao nizašta. Prijateljstva koja je stekao s kolegama ali i hiljadama onih o kojima je pravio priče, ili kojima je pisao pjesme blago je koje se, kako kaže, ničim ne može mjeriti.

Vrijeme kada se promoviše CD sa pjesmom "Snivaj Goražde“ puno je simbolike. Jubileji autora i pjesme od 40 godina, "Dani Isaka Samokovlije“, promocija uz 26. januar koji se obilježava kao "Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu“.

-'Snivaj Goražde' je svakako u vrhu 'spiska' mojih dragih pjesama, jer u nju sam smjestio svu moju mladalačku ljubav prema Goraždu, Drini i ovdašnjim ljudima. I srcem vjerujem da i danas važe poruke iz ove pjesme. Eto kako ništa nije slučajno. U isto vrijeme rođendan slavi ova vječno mlada pjesma i ja obilježavam 40 godina rada u novinarstvu. A ako sam dodirnuo ovom pjesmom i mrvicu onog što je o Goraždu napisao veliki Isak ili opjevao Rade Jovanović, ja sam sretan čovjek. Datum 26. januar je jedan od praznika mog grada i zato neka se sve poruke iz moje pjesme i drugih priča i pjesama o Goraždu sliju u jednu 'Snivaj Goražde, neka te ljubav vodi' - zaključuje Slavko Klisura.

Izlazak CD sa pjesmom "Snivaj Goražde“ pomogli su Grad Goražde, Udruženje "Goraždani u Skandinaviji", sarajevska kompanija "Express Courier" d.o.o, licencirani zastupnik za UPS (United Parcel Service) u BiH na čijem je čelu Goraždanin Mirza Bavčić.

Podršku su pružili i Goraždanka Džemila Bukovica koja živi u Dubrovniku i njeni prijatelji iz ovog grada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo