Najave     | 24.01.2019. 15:36 |

Goražde obilježava Dan prvog oslobođenja u 2. svjetskom ratu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. januara (FENA) - Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu, 26. januar, sutra će biti obilježen nizom sadržaja u gradu na Drini.

I ove godine u fokusu je odavanje počasti svim žrtvama stradalim u Goraždu od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. godine, kada su partizanske jedinice ulaskom u Goražde zaustavile četnički pokolj, u kojem je samo u ovom periodu ubijeno više od 1.400 stanovnika Goražda i okoline, uglavnom Bošnjaka.

Programom je previđeno polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima", zatim na Trgu branilaca, spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda te na mezarje i partizansko groblje u naselju Kolijevke.

Centralni događaj planiran je na "Mostu Alije Izetbegovića" s kojeg će i ove godine biti bačene ruže u Drinu, u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941-1945.godina. Planirana su i obraćanja predstavnika SABNOR-a BiH Nijaza Skenderagića te gardonačelnika Goražda Muhameda Ramovića. Književni performans izvest će učenici  OŠ "Husein ef. Đozo" iz Goražda. Programom je predviđena i promocija knjige  "Drski hirovi" autora Imera Peze.

- I ove godine želimo da dostojanstveno obilježimo 26. januar, Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, dan kada se zahvaljujući partizanskim jedinicama zaustavio najveći genocid na Drini - poručili su iz gradske uprave.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BNV: Genocid mora biti osuđen na globalnom nivou

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije