Sport     | 25.01.2019. 12:08 |

Na Bjelašnici ovog vikenda takmičenje u alpskom skijanju 'Ilidža Fis cup 2019'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Takmičenje u alpskom skijanju "BH Telecom Ilidža Fis cup 2019" bit će održano ovog vikenda na Bjelašnici u organizaciji Skijaškog saveza BiH i tehničkoj organizaciji Ski kluba "Ilidža". 

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, pored međunarodnog takmičenja na kojem će učestvovati skijaši iz deset zemalja, manifestacija će poslužiti i kao državno prvenstvo Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Ski kluba "Ilidža" Avdija Holjan naglašava da se prijavilo pedesetak takmičara iz deset zemalja, koji će sutra voziti veleslalom, a prekosutra slalom.

- Takmičenje se održava 18. put na Bjelašnici, nastupit će svi bh. takmičari koji su prijavljeni na Fis listama. Svake godine pokušavamo unaprijediti takmičenje, međutim vjerujemo da ćemo u narednim godinama morati pomjeriti ovu trku nekoliko dana ranije jer se preklapa s nekim takmičenjima u Sloveniji i Austriji, pa nam postaje teško dovesti takmičare - kazao je Holjan. 

Holjan vjeruje da Marko Šljivić, Emir Lokmić i Elvedina Muzaferija mogu parirati takmičarima zemalja učesnica, te imaju dobre šanse da ostvare dobar plasman, pa čak i da pobijede.

Dodaje da odavno vremenski uslovi nisu bili bolji jer se prvog dana na stazi očekuje temperatura od -10 stepeni Celzija, a drugog -4 stepena, što je izuzetno dobro za takmičenje. 

Takmičenje će poslužiti kao test za organizatore pred zimski olimpijski omladinski festival EYOF, koji će u februaru biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Na EYOF-u će nastupiti jedna takmičarka Ski kluba "Ilidža" Ajlin Zuhrić, koju trenira Faris Zuhrić.

Faris Zuhrić ističe da se Ajlin naporno pripremala za EYOF u protekloj godini, te  se nada da će na EYOF-u uspjeti ostvariti plasman među 20 najboljih takmičara, čime bi svi u klubu bili veoma zadovoljni. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brignone pobijedila u veleslalomu u švedskom Areu

Otkazana utrka u kojoj je trebala nastupiti najbolja bh. skijašica

Muzaferija u subotu i nedjelju nastupa u disciplini super-G, prilika za nove bodove u Svjetskom kupu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo