Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 13:06 |

Godišnjica Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25.januara (FENA) - Prva godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju obilježena je sinoć u prostorijama tog centra, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.

Navedena općina je kao društveno odgovorna lokalna zajednica prije godinu dana krenula u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je opredijeljenost i Vlade KS da se uhvati u koštac sa problemima navedene populacije koji nisu riješeni na nivou države.

-Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će tražiti bolja rješenja za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Svakako će ova problematika biti u fokusu našeg rada. Moramo pokazati empatiju prema ovoj ranjivoj kategoriji društva, mijenjati klimu u društvu kada je riječ o brizi za njih. Moramo usvajati i primjenjivati nove, savremene metodologije u ovoj oblasti, a poseban fokus trebamo staviti na kvalitetnu edukaciju kadra koji radi sa ovom djecom, istakla je ministrica Bogunić.

Općina Centar je izvršila obnovu, uređenje i adaptaciju prostorija za rad tog centra, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 300.000 KM. Finansirali su i nabavku GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra, a čime se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta