Svijet     | 25.01.2019. 13:22 |

Stoltenberg: Sastanak NATO-ovih i ruskih diplomata nije razriješio spor

FENA Internet

BRUXELLES, 25. januara (DENA) - Sastanak NATO-ovih i ruskih diplomata u petak nije razriješio spor u vezi sa ruskim krstarećim raketama za koje zapadni saveznici tvrde da predstavljaju prijetnju Evropi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Bez postizanja dogovora, Sjedinjene Države započet će šestomjesečni proces povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) od 2. februara.

- Sporazum je ugrožen - izjavio je Stoltenberg.

Kazao je da Rusija nije pokazala nikakvu spremnost za kompromis, ali da on i evropske zemlje, poput Njemačke, gaje nadu u diplomatki napredak tokom šestomjesečnog perioda povlačenja iz sporazuma.

- Što ranije Rusija počne da se povinuje saporazumu, tim bolje. Sporazum nema nikakvu vrijednost ako se ne poštuje, problem su ruske rakete u Evropi - izjavio je on na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija.

Washington, podržan svojim NATO savezncama, optužuje Moskvu da razvija novi ruski projektil, Novator 9M729/SSC-8, koji krši sporazum INF iz hldnoratovskih vremena, stvoren s ciljem da zadrži izvan Evrope nuklearne projektile koji se ispaljuju s tla. Rusija to negira, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta