Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 15:16 |

Udruženja žrtava - Spriječiti nastavak politike zločina iz perioda 1992-1995.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa reagirali su danas na saopćenje/izjavu Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 24. januara i poziv političkim strankama u BiH "da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema s kojima se suočava BiH", uz ocjenu da "polarizirajućl ultimatumi i potezi, uključujući i preispitivanja ustavnog okvira zemlje, neće olakšati formiranje vlasti..."

- Vašim saopštenjem jednoglasno ste osudili pravo na pristup sudu i naveli da je zahtjev za preispitivanje imena RS skretanje sa stvarnih problema sa kojim se suočava BiH - navode spomenuta udruženja u reagiranju.

Istovremeno, ističu kako su "stvarni problemi sa kojima se suočava BiH - najava i održavanje referenduma u RS-u, naoružavanje policije i najava formiranja vojske RS-a,  kontinuirano ponavljanje da BiH nije država od predstavnika iz RS-a, nepriznavanje međunarodnih institucija i sudova, proslava 9. januara, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, negiranje genocida i napadi na Majke Srebrenice, kao i vrijeđanje i provokacije Majki ubijene djece u javnim istupima da su njihova djeca živa, iako se po DNK-nalazu dokazalo da su ubijena".

Kako se u reagiranju, nadalje, navodi - u pravosuđu BiH na čelnim funkcijama nema niti jednog Bošnjaka, dok stanje u RS-u karakteriziraju: diskriminatorski zakon o pravima žrtava torture u RS-u, poništavanje izvještaja za Srebrenicu iz 2005. godine, zabrana korištenja bosanskog jezika, oduzimanje imovine povratnicima (zakon o katastru RS-a), oduzimanje JMBG povratnicima, ali i ubijenim, skrnavljenje obilježja, donošenje zakona o grobljima sa kojim je predviđena mogućnost uklanjanja istih, ukidanje ministrastva za izbjegla i raseljena lica ( Anex 7), kao i zabrana obilaska stratišta, te diskriminacija u zapošljavanju u javnim institucijama.

- Možda su za Vas sve ovo nestvarni problemi, ali za nas su oni stvarni i svakodnevno se sa njima suočavamo. Niti za jedan od ovih problema Bošnjaci nemaju pravo da reaguju, nemaju pravo da pitaju sud da li je to u skladu sa evropskim konvencijama - navodi se u reagiranju, uz pitanje - Zašto?

U reagiranju se, istovremeno, navodi kako je izostalo i pravo na reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, čija je najava, također, osuđena, uključujući i dva člana Predsjedništva BiH (Dragan Čović i  Mladen Ivanić), te na taj način uskraćeno pravo žrtvama na pristup pravdi, "ili je to pravo, pravo na pravično suđenje, nama Bošnjacima zabranjeno".

- Stvarni problem je kada Bošnjak ili Bošnjakinja podigne lični dokument (rodni list, smrtni list, vjenčani list) u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku... koji se izdaju  bez JMBG, a takav dokument je nevažeći i onemogućava rješavanje stvarnih problema - navodi se u reagiranju.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa upozoravaju da su o svim spomenutim, ali i nizom drugih problema, upoznati Delegacija EU u BiH/EUSR, OHR, Ured Obdusmena i Tužilaštvo BiH, ali da, nažalost, niko nije reagovao.

- Možda je najava SDA o pokretanju inicijative o preispitivanju imena RS-a samo politički spin, ali u odsutnosti bilo kakvog reagovanja na ponašanje institucija i pojedinaca iz RS-a nama ipak nada da će se konačno spriječiti nastavak politike zločina iz perioda 1992- 1995 - navodi se u reagiranju, naslovljenom na Delegaciju EU u BiH, odnosno na znanje šefovima misije zemalja-članica EU u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom