Svijet     | 25.01.2019. 15:14 |

Grčki parlament ratificirao novo ime Makedonije

FENA Internet

ATINA, 25. januara (FENA) - Grčki parlament u petak je ratificirao histrijski sporazum koji mjenja ime susjedne Makedonije, okončavajući decenijama dugi spor i otvarajući put za pridruženje bivše jugoslovenske republike Evropskoj uniji i NATO-u.

Premijer Alexis Tsipras, koji je sklopio sporazum s makedonskim kolegom u prošloj godini, osigurao je parlamentarnu većinu da sporazum bude usvojen uz podršku nezavisnih i opozicionih poslanika.

- Nakon godine pregovora, rasprava i iscrpnog dijaloga, došli smo do kraja teškog i bolnog procesa - poručio je Tsipras parlamentu tokom usijane debate u četvrtak navečer, pozivajući poslanike da odobre sporazum.

Makedonija je već ratificirala sporazum.

Sporazum pokušava okončati 28-godišnji spor između Atine i Skoplja oko korištenja imena "Makedonija", preimenovanjem ove balkanske države u "Republika Sjeverau Makedonija" kako bi se razlikovala od sjeverne grčke pokrajine Makedonije.

Mnogi Grci strahuju da bi sporazum mogao dovesti do teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj i aproprijacije drevnog grčkog kulturnog nasiljeđa. Makedonija je rodna zemlja Aleksandra Velikog.

Ptotesti protiv sporazuma postali su nasilni i u ovoj sedmici, a u četvrtak navečer policija je ispaljivala suzavac kako bi raspršila mase ispred parlamenta. Manje grupe ljudi u petak su prkosile obilnoj kiši kako bi demonstrirale ispred parlamenta, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'