Bosna i Hercegovina     | 27.01.2019. 11:24 |

UDIK: Obilježavanje holokausta dužnost svakog odgovornog građanina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. januar, dan kada se obilježava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od sovjetskih vojnika 1945. godine.

Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, koja apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Također, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić smatra da je obilježavanje holokausta dužnost svakog odgovornog građanina.

- Ovo što nam se trenutno dešava u regionu, a tiče se relativizacije i drugačije interpretacije prošlosti o već poznatim zločincima iz Drugog svjetskog rata, samo nam dokazuje da nismo dovoljno naučili iz naše prošlosti - kazao je Ćudić. 

Zbog takvog stanja u društvu, Ćudić smatra da će se "samo stalnim potenciranjem na zlo koje se ne smije zaboraviti, sačuvati uspomena na nevine žrtve kao opomena za našu budućnost".

Predstavnici UDIK-a prisustvovat će komemoraciji u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koja će biti održana u ponedjeljak, 28. januara u sali Jevrejske opštine u Sarajevu.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate naslijeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam, saopćeno je iz UDIK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta