Bosna i Hercegovina     | 27.01.2019. 11:08 |

FUCZ - OSBiH pomažu u probijanju seoskih puteva u općini Livno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Na području Kantona 10 na snazi je stanje prirodne nesreće za grad Livno te općine Tomislavgrad, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, koje su proglasili općinski štabovi civilne zaštite tih općina zbog visokih sniježnih nanosa, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Svi lokalni i magistralni putevi na području tog kantona su otvoreni za promet, koji se odvija otežano zbog ugaženog snijega (od 10 do 50 cm) i leda na putevima.

Zbog nedostatka adekvatne mehanizacije za probijanje i čišćenje snijega još uvijek neki putevi u selima i zaseocima nisu očišćeni. Iz tog razloga zatražena je i dobijena pomoć Oružanih snaga BiH. Utovarivač OSBiH trenutno radi na probijanju seoskih puteva od D.Rujana prema Kazancima u općini Livno.

Ekipe zimskih službi vrše čišćenje i posipanje kolovoza.

Na području Tuzlanskog kantona u općini Kladanj i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. januara 2019. godine zbog visokih sniježnih padavina. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju ih odgovarajućim materijalom.

U Zapadnohercegovačkom kantonu na regionalnim putevima R-419a Tomislavgrad-Blidinje i R-419 Rakitno-Blidinje zbog sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila, dok su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog sniježnih nanosa za sav promet zatvorene dionice R-418 Tomislavgrad-Prozor.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni. Na pojedinim dionicama ima ugaženog snijega pa se vozačima preporučuje opreznija vožnja.

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija bez većih problema. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

Saobraćajnice I, II i III prioriteta su očišćene. Sve linije kojima saobraća minibuski, kombibuski i trolejbuski saobraćaj su također očišćene. U toku noći 40 specijalizovanih vozila radilo je na uklanjanju snijega sa pješačkih zona na Baščaršiji, oko Katedrale, u ulicama Ferhadija, Sarači i Štrosmajerova, kao i oko pijace Markale. Angažovano je i 60 radnika na ručnom čišćenju pješačkih staza i sprečavanju poledice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su zaleđeni i klizavi. Naročito pažnju treba usmjeriti na prilazima, mostovima, tunelima kao i zasjenjenim predjelima gdje se formira tanka poledica.

Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano, zbog ugaženog snijega.

Otežano se saobraća na svim lokalnim putevima Srednjobosanskog kantona. Magistralne ceste su prohodne, ali se preporučuje opreznija vožnja, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Visina snijega u 07.00 sati (cm) iznosila je: Bjelašnica 185; Han Pijesak 79; Ivan Sedlo 68; Čemerno 59; Livno 40; Bugojno 37; Mrkonjić Grad 34; Jajce, Srebrenica 28; Sokolac 27; Gradačac, Tuzla 23; Bihać 22; Sarajevo-Bjelave 20; Doboj 17; Bijeljina 15; Sanski Most 14; Bosanski Novi 13; Rudo 12; Zvornik 11; Banja Luka 10; Višegrad 7; Gacko 6.

U općini Kakanj na području ZDK Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. Iz svih dostupnih izvora prikupljaju se i analiziraju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku nestalog. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo