Svijet     | 28.01.2019. 09:38 |

Opozicija sprema nove proteste u Venecueli, a Maduro mobilizaciju snaga

FENA Internet

CARACAS, 28. januara (FENA) - Lider venecuelanske opozicije koji se proglasio privremenim šefom te države Juan Guaido pozvao je pristalice da u srijedu i četvrtak ponovo izađu na ulice i traže odlazak izabranog predsjednika Nicolasa Madura. 

Ujedno i lider venecuelanskog parlamenta Guaido obratio se javnosti posredstvom Twittera i poručio da protestima želi pozvati oružane snage Venecuele da stanu na stranu naroda te zatražiti odobrenje za ulazak humanitarne pomoći u tu latinoameričku zemlju, prenosi agencija Anadolija.

On je također poručio da će u subotu biti organizirani masovni protesti širom zemlje sa zahtjevom za održavanje pravednih i transparentnih izbora.

Guaido je pozvao visoku komesarku Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet da posjeti Venecuelu.

Uporedo s tim, opozicione grupe su dijelile vojnicima nacrt zakona kojim će biti amnestirani za dosadašnju podršku Maduru u slučaju da stanu na stranu opozicije.

S druge strane, izabrani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je oružane snage da očuvaju jedinstvo i disciplinu u odbrani poretka i suvereniteta te zemlje.

Maduro je posjetio vojnu komandu u Carabobu i u obraćanju vojnicima poručio da je važno da ostanu privrženi domovini i ustavu, uprkos pokušajima da se napravi razdor među njima.

- Venecuela se sprema za najveću vojnu mobilizaciju u historiji. U pripravnosti ćemo očuvati sve naše vojne resurse i nikome nećemo dozvoliti da takne naše nebo i tlo - poručio je Maduro.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lapid poručio u Washingtonu da Izrael 'neće rat s djecom Gaze'

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu