Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 14:00 |

Vlada FBiH razmatra program rada za 2019. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrati svoj Program rada za 2019. godinu, koji je rađen u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija.

Ovogodišnji prioriteti Vlade su intenziviranje privrednog razvoja, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti i vladavine prava, iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine.

Članovi Vlade će se izjasniti o davanju saglasnosti na Elaborat o opravdanosti zajedničkog ulaganja u projekt Tvornice cementa Banovići, te o izdvajanju sredstava u fond solidarnosti Federacije BiH za 2019. godinu.

Vlada FBiH će razmatrati Kvartalni izvještaj o dugu Q4/2018, kojeg je pripremilo Federalno ministarstvo finansija, a u kojem je navedeno da je ukupan dug na kraju 2018. godine nominalno manji od ukupnog duga na kraju 2017. godine za 229,44 miliona KM. Stvarno smanjenje duga, bez uticaja promjene deviznih kurseva, iznosi 440,8 miliona KM.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Program ekonomskih reformi Federacije BiH za period 2019.-2021. godina, koji će biti dostavljen Direkciji za ekonomsko planiranje BiH, kao koordinirajućoj instituciji za izradu Programa ekonomskih reformi BiH za ovaj period. Među prioritetima navedeni su poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, jačanje poduzetništva kroz stvaranje povoljnog ambijenta smanjenjem administrativnih i finanijskih prepreka za rast i razvoj malog gospodarstva, unapređenje poduzetničke infrastrukture putem projekata podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, jačanje konkurentnosti i očuvanje i povećanje uposlenosti u ovom sektoru.

Za današnju sjednicu Federalne vlada pripremljena je i informacija o završenim aktivnostima na provođenju procesa dubinskog snimanja (Due Diligence) telekom operatera sa učešćem državnog kapitala FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo