Svijet     | 28.01.2019. 16:37 |

Khalilzad: SAD i Talibani dogovorili nacrt mirovnog sporazuma u Afganistanu

FENA Saopćenje

KABUL,  28. januara  (FENA) - Američki i talibanski pregovarači dogovorili su nacrt okvirnog mirovnog sporazuma koji bi okončao 17-godišnji rat u Afganistanu, izjavio je u ponedjeljak šef pregovaračkog tima Washingtona.

Američki pregovarači održali su šestodnevne razgovore s talibanima u Kataru prošle sedmice.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani uputio je novi poziv na direktne razgovore s islamističkom grupom, ali su oni to do sada odbijali, odbacujući vladu u Kabulu kao američke "marionete".

Grupa je vladala zemljom u periodu 1996-2001. godine, i sada je vodeća pobunjenička snaga.

Njihova vladavina okončana je kada su SAD izvršile invaziju na Afganistan nakon što je al-Qaeda - koja je koristila tu zemlju kao svoju bazu - izvela terorističke napade na SAD od 11. septembra 2001.

Analitičari tvrde da bi mogle proći godine za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Zalmay Khalilzad, specijalni američki izaslanik za pomirenje u Afganistu, doputovao je u Kabul kako bi izvijestio afganistansku vladu o razgovorima.

- Postigli smo okvirni nacrt koji treba biti pojašnjen prije nego što bude pretočen u sporazum - izjavio je on u intervjuu za New York Times, dodajući da su se u okviru predloženog sporazuma talibani obavezali na sprječavanje da Afganistan postane  baza za  terorističke grupe.

Strategija Trumpove administracije je da izvrši pritisak na talibane da uđu u direktne pregovore s afganistanskom vladom.

Bijela kuća razmatra potpuno povlačenje američkih vojnika - u zamjenu za prekid vatre i  obavezivanje talibana na direktne razgovore s vladom.

Talibani tvrde da će pristati na pregovore s vladom tek kada se dogovori čvrst datum za povlačenje stranih snaga.

Sedamnaestogodišnji sukob izazvao je velike gubitke ljudskih života. Sudeći po brojkama UN-a, između 6.000 i 11.000 civila ubijeno je svake godine od 2009.

U intervjuu za New York Times, Khalilzad je kazao da su talibani obećali da neće pružiti utočište terorističkim grupama poput al-Qaede - što je ključni zahtjev Washingona za povlačenje vojnika

- Talibani su se obavezali, na naše zadovoljstvo, da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe da Afganistan ikada postane platforma za međunarodne terorističke grupe ili pojedince - izjavio je američki diplomata, prenosi BBC.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!