Svijet     | 28.01.2019. 16:59 |

Tsipras: Minimalna plata u Grčkoj iznosit će 650 eura

FENA Internet

ATINA, 28. januara (FENA) - Grčki premijer Alexis Tsipras u ponedjeljak je objavio povišicu minimalne plate od 11 posto, prvu nakon decenije mjera štednje i nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora.

Tsipras, čija stranka zaostaje u predizbornim anketama, izjavio je da će minimalna plata porasti s 586 na 650 eura od februara.

 - Slamati radnike nije put ka održivom rastu i jačanju ekonomije. Upravo suprotno, to je dokazani recept za bankrot - poručio je on na sjednici vlade. 

Skoro 900.000 ljudi imat će koristi od te mjere, ili direktno ili indirektno, jer će promjena također uticati na beneficije za nezaposlene, dodao je on. Ti benefiti se uračunavaju od postotka minimalne plate.

Vlada pod vodstvom konzervativaca smanjila je minimalne plate za 22 posto 2012. godine pod pritiskom grčkih kreditora iz EU i MMF-a na vrhuncu finansijske krize.

Tsipras, čija ljevičarska stranka Syriza zaostaje u anketama javnosti za desetak posto pred suparničkom konzervativnom Novom Demokratijom, na putu je, međutim, da poboljša svoj rejting.

Izbori u Grčkoj ne bi se trebali održati prije oktobra, ali su se pojavile spekulacije da bi se mogli održati u maju - podudarajući se s izborima za Evropski parlament - ili čak ranije. 

Tsipras (44) pedvodi manjinsku vladu nakon što su ga njegovi nacionalistički koalicijski saveznici napustili zbog protivljenja istorijskom sporazumu o promjeni imena susjedne Makedonije, prenosi AFP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta