Svijet     | 29.01.2019. 10:46 |

Trump prihvatio poziv Pelosi da 5. februara održi govor o stanju nacije

FENA Internet

WASHINGTON, 29. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump prihvatio je poziv predsjedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi da održi govor o stanju nacije 5. februara, objavila je Bijela kuća.

- U pismu koje sam vam uputila 23. januara navela sam da bismo trebali raditi zajednički na određivanju obostrano prihvatljivog datuma da vlada ponovo započne s radom kako bi odredila dan vašeg obraćanja o stanju nacije. Usuglasili smo se u našem današnjem razgovoru da taj datum bude 5. februara - navodi Pelosi u pismu koje je objavio njen ured.

- Stoga vas pozivam da održite govor o stanju nacije prije zajedničke sjednice Kongresa 5. februara - dodaje Pelosi.

Trump je prihvatio poziv Pelosi.

- Velika mi je čast da prihvatim vaš poziv. To je velika priča koju tek treba ispričati i veliki su ciljevi koje treba ostvariti - objavio je Trump u tweetu

Savjetnik Pelosi potvrdio je da je ona uputila poziv Trumpu u ponedjeljak.

Govor o stanju nacije postao je sporna tačka u pregovorima u vezi s deblokiranjem djelimičnog prekida rada savezne vlade, koji je okončan u petak. Pelosi je prvobitno pozvala Trumpa 3. januara da održi govor u utorak.

Nakon što je prekid rada savezne vlade trajao veći dio mjeseca, Pelosi je zatražila 16. januara da Trump odgodi obraćanje o stanju nacije ili da to učini pismenim putem. Trump je ipak pristao na njen zahtjev da održi govor nakon deblokade rada savezne vlade, prenosi CNN.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo