Svijet     | 29.01.2019. 11:20 |

NATO i Pentagon 'ohrabreni' napretkom u pregovorima s talibanima

FENA Internet

WASHINGFTON, 29. januara (FENA) - NATO i Pentagon "ohrabreni" su napretkom u pregovorima s talibanima u Afganistanu, izjavio je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka s vršiocem dužnosti američkog ministra odbrane Patrickom Shanahanom u ponedjeljak navečer.

Stoltenberg je kazao da je specijalni američki izaslanik za pomirenje u Afganistanu Zalmay Khalilzad "izvjestio saveznike prije nekoliko sedmica" o šestodnevnim razgovorima koje je održao s talibanskim predstavnicima prošle sedmice u Kataru.

Dodao je da militanti "neće odnijeti pobjedu na vojnom polju, i oni moraju sjesti za pregovarački stol, a mi smo ohrabreni što sada uočavamo napredak u razgovorima s talibanima".

Prerano je spekulirati o brojnu NATO-vih vojnika koji će ostati u Afganistanu, kazao je Stoltenberg.

- Nećemo ostajati duže nego što je neophodno, mi nećemo napustiti zemlju prije nego što budemo u situaciji koja nam omogućuje da odemo ili smanjimo broj vojnika i da ne ugrozimo glavni cilj našeg prisustva - to je da spriječimo da Afganistan ponovo postane utočište za međunarodne teroriste - izjavio je čelnik alijanse.

Njegovi komentari uslijedili su nekolko sati nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, govoreći o svom sastanku s Khalilzadom, pozvao talibane da se uključe u "ozbiljne" pregovore s vladom.

Talibani još nisu održali direktne razgovore s predstavnicima afganistanske vlade, koju smatraju "marionetskim režimom".

Khalilzad je poručio Ghaniju da je o povlačenju američkih vojnika, kao i o eventualnom primirju raspravljano, ali da ništa nije dogovoreno, navodi u saopćenju predsjednička palata.

Khalilzad je kasnije izjavio za New York Times u Kabulu da su američki i talibanski zvaničnici u principu odgovorili okvirni mirovni sporazum.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je u ponedjeljak da ne može "ući u detalje", odgovarajući na pitanje da li Trumpova administracija podržava sporazum na osnovu koga bi se povukli američki vojnici u zamjenu za talibanske garancije da nijedan terorista neće ostati u Afganistanu.

- Naš prioritet je da okončamo rat u Afganistanu i da osiguramo da Afganistan nikada više ne bude baza za teroriste. Pregovori će se nastaviti - dodala je Sanders, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!