Svijet     | 29.01.2019. 12:41 |

Sjeverna Koreja želi mir i dobre bilateralne odnose sa SAD-om

FENA Internet

ŽENEVA, 29. januara (FENA) - Sjeverna Koreja saopćila je u utorak da će  se odnosi sa Sjedinjenim Državama razvijati "zadivljujuće brzim tempom" ukoliko Washington odgovori na njene napore na denuklearizaciji mjerama koje zaslužuju povjerenje i praktičnom akcijom.

Sjevernokorejski ambasador u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Han Tae Song, također je izjavio na Konferenciji o razoružavanju pod sponzorstvom UN-a da će Pyongyang nastaviti da radi na uspostavi "trajnog i održivog mirovnog mehanizma na Korejskom poluotoku”.

Samit iz juna prošle godine između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa donio je dramatičan preokret u odnosima dvije zemlje koji su bili "najneprijateljskiji na zemlji" i doprinio je trajnom miru i sigurnosti na podijeljenom poluotoku, kazao je Han.

- On je aludirao na zajedničku izjavu dvojice čelnika nakon samita u Singapuru i na Kimovu novogodišnju poruku, rekavši: "U skladu s onim što smo objavili da više nećemo izvoditi probe nuklearnog oružja i nećemo ga širiti, mi smo poduzeli razne praktične mjere. Ukoliko SAD odgovore na naše napore mjerama vrijednim povjerenja i odgovarajućim političkim akcijama, bilateralni odnosi razvijat će se briljantno brzim tempom u procesu poduzimanja istorijskih mjera".

Han je izjavio Reutersu da nema nikakve infiormacije o predstojećem drugom samitu između Kima i Trumpa.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova izjavio je Reutersu u Davosu prošle sedmice da Sjeverna Koreja mora poduzeti konkretne mjere ka limitiranju svog programa nuklearnog naoružanja kao što je demontiranje njenog glavnog nuklearnog kompleksa i omogućavanje međunarodnih inspekcija koje bi potvrdile taj proces.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'