Regija     | 29.01.2019. 17:50 |

Brammertz zadovoljan suradnjom Crne Gore

FENA Saopćenje

PODGORICA, 29. siječnja (FENA) - Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz rekao je u utorak tijekom posjeta Crnoj Gori da je zadovoljan suradnjom te zemlje, koja predstavlja pozitivan primjer za cijelu regiju.

 Brammertz je nakon razgovora s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem izrazio zadovoljstvo odnosom Crne Gore prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih kaznenih sudova, te ocijenio da ta suradnja predstavlja primjer za cijelu regiju.

 "Crna Gora posebnu pažnju posvećuje suradnji s međunarodnom zajednicom u pogledu istraga koje se odnose na kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, u cilju postizanja mira, sigurnosti, vladavine prava i punog poštivanja ljudskih prava u regiji", kazao je Darmanović.

 Crnogorski državni tužitelj Ivica Stanković i Brammertz potpisali su tom prigodom Memorandum o razumijevanju kojim će, kako je priopćeno, biti nastavljena i unaprijeđena suradnja dvaju tužiteljstava.

 Stanković je podsjetio da su 90-ih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije trajali oružani sukobi u kojima su pojedinci počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultiralo i teškim povredama Ženevske konvencije, te da je procesuiranje i kažnjavanje počinitelja tih kaznenih djela specifičan, složen i dugotrajan proces. "Istraživanje i procesuiranje ratnih zločina neće imati alternativu", poručio je Stanković dodajući da će državno tužiteljstvo trajno progoniti počinitelje tih kaznenih djela.

 U Specijalnom državnom tužiteljstvu (SDT) u fazi izviđaja nalaze se četiri predmeta u kojima se prikupljaju podaci i dokazi koje se odnose na događaje koji su se dogodili na teritoriju Kosova, Hrvatske i Bosne i Hercegovine 1991. i 1992. godine, kazao je Stanković.

 Brammertz je kazao da su mnogi počinitelji ratnih zločina ostali nepoznati, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Po njegovim riječima, mnoge žrtve čekaju na to da se počinitelji zločina privedu pravdi, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta