Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 10:22 |

Koordinacija sindikata u KS apelirala na zastupnike da usvoje kantonalni budžet

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo koji primaju platu iz budžeta KS apelirala je na Skupštinu KS, odnosno na kantonalne zastupnike i sve političke aktere da pokažu ozbiljnost i odgovornost u skladu s obavezama koje su preuzeli i da usvoje budžet KS za 2019. i tako spriječe kršenje zaključenih kolektivnih ugovora koje bi dovelo do otvaranja novih radnih sporova, milionskih troškova, protesta i štrajkova u KS.

Predsjednik Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu kazao je da to posebno zahtijevaju zbog kolega uposlenika Univerziteta u Sarajevu s obzirom da oni nisu obuhvaćeni Odlukom o privremenom finansiranju i tek su od 1. januara ove godine postali dio kantonalnog budžeta.

- Plate, povišica i prava koja su utvrđena kolektivnim ugovorima neće i ne smiju biti taoci političkih igara. Također poručujemo da se socijalni dijalog ne smije dovesti u pitanje - istakao je Hadžiabdić.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Sarajevo, Faruk Bešlić je kazao da nisu očekivali ovakvu situaciju, ali da ne osporavaju pravo na političku borbu bilo kojem političkom subjektu. Naglasio je da zbog „političkih igara“ između pozicije i opozicije, život u KS ne može i neće stati, te apelirao da se poštuju zakoni i propisi.

-Složni smo u zahtjevu da se danas odlučuje i odluči o usvajanju budžeta KS, a neka Ustavni sud obara tu odluku ako ne bude u skladu s propisima, a ne da se o tome uopšte ne može odlučivati. Ukoliko ne bude tako, mi ćemo poduzeti sve zakonom predviđene mjere - kazao je Bešlić.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, Saudin Sivro i predsjednica Samostalnog sindikata  državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH - Koordinacija KS Višnja Ljubijankić, apelirali su na zastupnike u Skupštini KS da na današnjoj sjednici glasaju po svojoj savjesti i usvoje budžet.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo