Sport     | 30.01.2019. 14:25 |

Fazlagić: Očekujemo potvrdu dolaska predsjednika IOC-a Thomasa Bacha na EYOF

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Do početka najvećeg sportskog događaja u Bosni Hercegovini nakon 14. zimskih olimpijskih igara, Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu ostalo je još samo 13 dana. 

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta (OK) BiH Saida Fazlagića, "organizacione pripreme teku svojim tokom i pored određenih problema, koji se rješavaju na dnevnoj osnovi, sve ide u pozitivnom smjeru".

- Svi smo uzbuđeni pred početak EYOF-a i ceremonije otvaranja, koja će biti grandiozna. Pred nama je da uradimo zadaću koja nam je postavljena, da pokušamo organizovati najbolji EYOF ikada - kazao je Fazlagić za Fenu.   

Navodi da su OKBiH i Organizacioni odbor EYOF-a u stalnom kontatku s predstavnicima Evropskog olimpijskog komiteta - EOC. 

- Naša delegacija, predvođena direktorom EYOF-a Senahidom Godinjakom, će na sjednici  Izvršnog odbra EOC-a prezentirati  izvještaj o progresu. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa njima i sa Anderejom Laskovšek, koja je uime EOC-a poslana da sarađuje na cijelom projektu. Imamo tijesnu saradnju i sve ide svojim tokom. Nema nikakvih negativnih komentara, svi su pozitivni - kazao je Fazlagić.

Navodi da će dva dana prije početka EYOF-a u Sarajevo doputovati predstavnici EOC-a predvođeni predsjednikom Janezom Kocijančičem, zajedno sa potpredsjednicima. 

- Među zavnicama će biti predsjednici i generani sekretari svih 50 evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta, kompletan Izvršni odbor EOC-a, također i predstavnici Međunarodonog olimpijskog komiteta - IOC. Još uvijek očekujemo potvrdu dolaska  predsjednika IOC-a Thomasa Bacha, kao i nekolicine članova ove krovne olimpijske organizacije - istaknuo je Fazlagić. 

Ideju o Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF, na kojem učestvuju mladi sportisti u dobi od 14 do 18 godina, donio je 1990. godine Jacques  Rogg, bivši predsjednik IOC-a i Evropskih olimpijskih komiteta s ciljem da mladim sportistima omogući upoznavanje olimpijskog pokreta i saznanja o olimpijskim vrijednostima i idealima, kao i njenu univerzalnost. Rogg je želio da talentovanoj omladini i olimpijskim perspektivama daju šansu da se međusobno takmiče na visokom nivou u olimpijskom okruženju već u ranijem uzrastu.

Slično olimpijskim i drugim kontinentalnim prvenstvima, EYOF se održava svake druge godine, prilagođavajući se četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu koji izbjegava olimpijske godine, a tokom svih godina postao je jedan od najviših rangiranih omladinskih događaja u okviru evropskog kontinenta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EYOF 2019: Bosna i Hercegovina sa 21 predstavnikom u pet sportova

Skaka: EYOF će dokazati da nismo zaboravili organizirati velike događaje

EYOF 2019: Svečano promovirana Groodvyjeva pjesma "Za pravu raju"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo