Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 16:27 |

Vijeće ministara usvojilo strategiju protivminskog djelovanja BiH do 2025.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je na današnjoj sjednici Strategiju protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018. – 2025. sa  Finansijskim planom za njenu provedbu.

Njeno usvajanje omogućit će razvoj efikasnog i djelotvornog državnog programa protivminskog djelovanja  u cilju smanjivanja i potpunog elminisanja opasnosti od mina za stanovništvo u BiH. 

Strategija sadrži pet strateških ciljeva koji su usmjereni na uspostavljanje cjelovitog i efikasnog sistema protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Oslanja se na tri ključna principa: odgovornost, kontinuirano unapređenje i transparentnost, a dvije od pet pretpostavki za njeno provođenje su da se  finansiranje iz međunarodnih izvora održi na istom nivou ili se poveća uz povećenje finansiranja iz  domaćih izvora.

U finansijskom planu navodi se da je potrebno oko 336 miliona KM za realizaciju Strategije protivminskog djelovanja BiH do 2025. godine, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'