Svijet     | 31.01.2019. 15:10 |

Migranti s njemačkog humanitarnog broda iskrcani na Siciliji

FENA Internet

RIM, 31. januara (FENA) - Posljednje evropsko sporenje oko migranata okončano je u četvrtak, kada je 47 migranata držanih na moru skoro dvije sedmice dok je Italija insistirala od evropskih zemalja da ih prihvate, iskrcano s njihovog spasilačkog broda na Siciliji.

Brod Sea-Watch 3, kojim upravlja njemačka humanitarna grupa Sea Watch, usidrio se u luku u Cataniji, a migranti koji su spašeni na moru kod Libije 19. januara, prebačeni su na obalu kako bi bili identifikovani i podvrgnuti postupku prijave. Noseći plave jakne kako bi se zaštitili od hladnoće, neki od migranata mahali su posadi dok su odlazili u pratnji policije i službenika Crvenog križa.

- Želimo im sve najbolje. Nadamo se da će im Evropa poželiti dobrodošlicu i omogućiti im život kakav zaslužuju - objavio je u tweetu Sea Watch Italija.

Premijer Giuseppe Conte objavio je okončanje sporenja ove sedmice, rekavši da je šest evropskih zemalja pristalo da prihvati migrante kako Italija ne bi sama snosila izbjegličko breme. Te zemlje su Njemačka, Francuska, Luksemburg, Malta, Portugal i Rumunija, kao i Italija.

Italijanska populistička vlada odbija da dopusti humanitarnim brodovima da se usidre u italijanske luke. Slučaj Sea-Watch samo je posljednje u nizu sporenja u kojima se migranti danima i sedmicama drže na moru u vrijeme dok Evropa nastoji da pronađe rješenje za njihovu sudbinu, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'