Bosna i Hercegovina     | 31.01.2019. 13:58 |

Dan bez cigareta obilježen u Mostaru

FENA Branka Soldo

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - U povodu obilježavanja 31. siječnja - Dan bez cigareta, u Mostaru je provedena akcija borbe protiv duhanskog dima u organizaciji inicijative "Klima Bez Dima".

U Mepas Mallu prikazana je kreativna interaktivna video prezentacija "Život u dimu - spasi me!" u okviru koje su Mostarci i Mostarke mogli ma simboličan način, pritiskom na dugme ispred ekrana, donijeti čist zrak nekome, odnosno spasiti jedan život.

Cilj je bio simultanim akcijama u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru prikupiti 10.000 glasova i poručiti donositeljima odluka u zakonodavnim tijelima oba entiteta da što žurnije rade na donošenju i implementaciji zakonskih rješenja koja će bolje regulirati ovu oblast, shodno europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Inicijativa "Klima Bez Dima" nastavak je napora usmjerenih ka podizanju svijesti građana BiH o štetnosti pušenja i posljedicama pasivnog pušenja kojem su svi, pa i djeca, trudnice, starije osobe, konstantno izloženi u svim javnim prostorima u BiH.

Postotak smrtnosti povezanih s duhanom u BiH spada među najviše u svijetu. U BiH svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 ljudi, pa je potpuna zabrana pušenje u zatvorenim javnim prostorima jedini je način da se ljudi zaštite od izloženosti duhanskom dimu, istaknuli su inicijatori kampanje.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Davor Pehar izjavio je kako Zavod, u suradnji sa Svjetskom bankom i Švicarskim veleposlanstvom koji financiraju ovaj projekt u Bosni i Hercegovini, želi ukazati na važnost Dan bez cigareta te pomoći sugrađanima na prihvaćanju odredbi zakona o zabrani pušenje koji je u proceduri.

- Obilježavajući Dan bez cigareta nastojimo dati vjetar u leđa i skrenuti još jednom pozornost našim zastupnicima u parlamentu da što prije stave ovaj zakon na dnevni red i usvoje zabranu pušenja na svim javnim mjestima - dodao je Pehar.

Pušenje cigareta je najraširenija bolest ovisnosti u BiH, kazao je Pehar, dodavši kako istraživanja pokazuju da 44 posto odraslih stanovnika konzumira duhanske proizvode, dok je pasivnom pušenju izloženo više od 50 posto stanovništva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Torino zabranjuje pušenje u krugu od pet metara od drugih osoba

Budućim generacijama Novozelanđana bit će zabranjena kupovina duhana

Istraživanje - Pušači žele da njihovi stavovi budu uvaženi u izradi propisa o duhanu i nikotinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'