Svijet     | 01.02.2019. 12:02 |

Katalonski separatisti prebačeni u Madrid uoči "suđenja stoljeća"

FENA Internet

SANT JOAN DE VILATORRADA, 1. februara (FENA) - Španske vlasti prebacile su devet političara i aktivista u petak iz zatvora u Kataloniji u državnu prijestonicu Madrid, uoči suđenja zbog učešća u pokušaju secesije od Španije.

Nikakav datum za prvo ročište nije zakazan, ali je sudac Manuel Marchena naredio da separatisti prebace bliže Vrhovnom sudu u Madridu do subote.

- Dvanaest optuženih - devetero u preventivnom pritvoru i troje oslobođeno uz kauciju - moglo bi biti osuđeno na višedecenijski zatvor ukoliko budu proglašeni krivim za pobunu, najtežu od svih tačaka optužbe. Također bi mogli biti oglobljeni ukoliko se proglase krivim za pronevjeru javnih sredstava. Advokati tvrde da oni trebaju biti oslobođeni. 

"Suđenje stoljeća", kako je nazivano u španskim medijima, ima veliki politički značaj. Separatisti u sjeveroistočnoj regiji jasno su poručili da će koristiti sudski proces kako bi dokazali da im se sudi zbog njihovih ideja i promicanja separtističke agende. 

Suđenje će biti otvoreno za javnost i prenosit će ga televizija.

Optužbe su povezane s dramatičnim dešavanjima u jesen 2017. koja su dovela do najublje političke krize u više decenija u Španiji i njenoj prosperitetnoj sjeveroistočnoj regiji, kada su separatisti proveli referendum o nezavisnosti 1. oktobra uprkos sudskoj zabrani i izazvali su nasilnu policijsku akciju na njegovom slamanju.

Separatistički katalonski poslanici objavili su samoproglašenu pobjedu i jednostranu deklaraciju o nezavisnosti 26 dana kasnije.

Još nekoliko političara, policajaca i izabranih zvaničnika također će se naći na suđenju pred nižim sudskim istancama zbog njihovih uloga u pokušaju secesije.

Tadašnji katalonki čelnik Carles Puigdemont zalaže se za nezvisnost Katalonije iz Belgije, gdje je doputovao kako bi izbjegao izručenje u Španiju.

Među onima koji se nalze u pritvoru su bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras, aktivista koji je postao političar, Jordi Sanchez i bivša predsjednica katalonskog parlamenta, Carme Forcadell.

Pristalice su se okupile u petak ujutru pred kapijama tri razna zatvora u Kataloniji, iz kojih su konvoji regionalne policiji izašli prevozeći devetero optuženih - sedam muškaraca i dvije žene, prenosi Associated Press. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta