Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 16:07 |

Saradnja Kantona Sarajevo i Svjetske banke u oblasti zaštite okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture Damir Filipović i Srđan Mandić, kao i predstavnici ministarstava saobraćaja, privrede i zdravstva KS održali su danas sastanak sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila menadžerica za okoliš i prirodne resurse Evrope i Centralne Azije Ksenya Lvovsky.

Razgovarano je o saradnji u oblasti zaštite okoliša, posebno kada je riječ o smanjenju zagađenja zraka, kao i pomoći koju Svjetska banka pruža s tim ciljem.

Kako je navela Lvovsky, sektor kojim rukovodi započeo je izradu studije o upravljanju kvalitetom zraka čiji je cilj, između ostalog, da prezentuje sadašnje stanje i aktivnosti na smanjenju zagađenja zraka u BiH kao i da postavi smjernice daljeg potencijalnog angažmana Banke radi unapređenja stanja u ovoj oblasti. Projektom su obuhvaćena i područja Makedonije i Kosova.

Rečeno je da je u studiji posebna pažnja posvećena problematici zagađenja zraka u KS, te su ovom prilikom razmijenjene sve relevantne informacije i analize u vezi sa izvorima i uticajima pojedinih sektora na zagađenje zraka u kantonu.

Ministri i predstavnici resornih ministarstava prezentirali su i mjere koje Kanton Sarajevo poduzima radi unapređenja kvaliteta zraka, posebno u sektorima saobraćaja i stambene politike, kao što su smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak i različiti projekti energijske efikasnosti. Također su prezentirani finansijski okviri za implementaciju projekata.

Predstavnici Svjetske banke najavili su da će Studija o upravljanju kvalitetom zraka biti izrađena u naredna dva mjeseca, te su ovom prilikom izrazili interes za nastavak saradnje sa resornim kantonalnim ministarstvima u toj oblasti, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom