Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 16:56 |

Šiljegović i Dorfer o statusnim pitanjima pripadnika Oružanih snaga BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao je danas u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a u BiH general – majorom Martinom Dorferom.

Šiljegović je generala Dorfera upoznao sa aktivnostima Kancelarije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u protekloj godini, posebno se osvrnuvši na stanje ljudskih prava i statusna pitanja pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH. Informisao je generala Dorfera i o svojim zapažanjima tokom brojnih terenskih posjeta jedinicama i komandama OS BiH. Prema riječima Šiljegovića, evidentno je da pripadnicima OS  BiH nedostaje adekvatna oprema, da rade u otežanim uslovima, te da snabdijevanje i logistička podrška nisu na nivou koji je dovoljan za izvršavanje redovnih zadataka i obaveza, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. 

General Dorfer upoznao je parlamentarnog vojnog povjerenika BiH sa zadacima misije EUFOR-a u ovoj godini, kao i sa trenutnim aktivnostima i naporima koji se čine da se saradnja sa OS BiH podigne na još viši nivo.

Tokom sastanka bilo je riječi i o predstojećoj, 11. svjetskoj konferenciji ombudsmena za oružane snage, koja će, uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) i prijateljskih zemalja s kojima Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH sarađuje, biti održana u Sarajevu u periodu od 27. do 30. oktobra 2019. godine, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta