Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 07:12 |

Novalić obišao poplavljena područja u općinama Kiseljak i Busovača

FENA Dragan Vuković

KISELJAK/BUSOVAČA, 4. februara (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sinoć je, u pratnji predstavnika Federalne uprave civilne zaštite, obišao poplavama pogođena područja u općinama Kiseljak i Busovača, te se upoznao o razmjerama štete i  trenutnom stanju na terenu, kao i  aktivnostima koje se poduzimaju da bi šteta bila sanirana.

- Obišli smo poplavljena područja i dobili detaljne informacije od direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Ekipe ostaju da rade cijelu noć na ispumpavanju vode sa komunikacije Kiseljak - Busovača, ali i iz dvorišta porodičnih kuća. Prvi prioritet nam je ljudski život i sada radimo na tome da vodu što prije vratimo u riječna korita. Tokom narednih dana obići ćemo i ostale općine u FBiH koje su pogođene poplavama - kazao je premijer Novalić.

U pratnji načelnika  Asima Mekića, premijer Novalić je obišao timove civilne zaštite u Busovači.

Zbog jakih padavina i topljenja snijega jučer je u većem dijelu BiH došlo do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka, te njihovog izlijevanja iz korita. Došlo je  do plavljenja kuća, dvorišta,  poljoprivrednih površina te saobraćajnica.Situacija u Srednjobosanskom kantonu još uvijek je alarmanta. Putna komunikacija prema brojnim mjestima je i dalje blokirana uslijed izlijevanja Lašve i Vrbasa.U Busovači je proglašena vanredna situacija, odnosno stanje elementarne nepogode, zbog brojnih poplava, ali i odrona. Načelnik Busovače Asim Mekić rekao  je sinoć da je Busovača odsječena sa dvije strane, iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice. 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ambasada BiH u Sloveniji nije primila zahtjev za pomoć u vezi zapaljenog autobusa

Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

Mitrović i Novalić u Brčkom o projektu izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!