Kultura     | 07.02.2019. 12:57 |

Samostalna izložba 'Poetika svjetla' Merime Ivković u galeriji 'Roman Petrović'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Izložba radova Merime Ivković pod nazivom "Poetika svjetlosti" biti će otvorena 8. februara u Galeriji "Roman Petrović" u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

To je prva u nizu izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa Festivalom "Sarajevska zima 2019", te će tokom njegovog trajanja biti otvorene još tri značajne izložbe u Galeriji "Roman Petrović".

Radovi Merime Ivković nastali su idejno i većim dijelom kao rezultat studijskog boravaka autorice na rezidenciji Cité internationale des arts u Parizu. Ovom izložbom se zatvara ustaljena koncepcija rezidencijalnog programa koji se održava jednom godišnje u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

"Poetika svjetla" istraživački se naslanja na  prethodni ciklus autorice i izložbu radova "Tragom svjetlosti" iz 2014. godine. Rad sa plastikom u praktičnom smislu je novi pristup i karakteristika djela nastalih u spomenutom rezidencijalnom programu. Svjetlo Pariza kao nadahnuće kroz ovaj ciklus  je metaforički dobilo vizualnu formu, a refleksije svijetla na plastici su elementi koji grade tu poetiku. Svijest, svjetlo i postojanje su vječne teme koje su oduvijek zaokupljale i zaokupljaju ljudske misli te su, po riječima autorice, shodno tome i teme koje se uvijek iznova interpretiraju.

Merima Ivković rođena je 1983. u Mostaru. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo u klasi profesora Seada Musića. Članica je ULUBIH-a od marta 2010. godine te Akademije evropske umjetnosti Francuske.

Održala je niz samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu, saopćeno je iz ULUBIH-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom