Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 12:30 |

Potvrđena optužnica Munibu Ahmetspahiću za terorizam

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu, koja Muniba Ahmetspahića tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Ahmetspahić je, po navodima optužnice, radi pridruživanja terorističkim organizacijama „Jabhet al Nusra“, „Al-Nusrah Front“ i „ISIL“ u dva navrata odlazio na ratište u Siriju u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriji Sirije i Iraka. On je postao pripadnik terorističkih organizacija „Jabhet al Nusra“, „Al-Nusrah Front“ i „ISIL“ koje se nalaze na konsolidiranoj listi osoba i entiteta povezanih sa Al Kaidom, sačinjenoj od Komiteta Vijeće sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju iz Suda BiH. 

Cilj tih organizacija jeste destabilizacija i nasilna izmjena političkog i ustavnog poretka Sirije. One su na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine 30. maja 2013. godine listrirane kao terorističke grupe i organizacije od strane Vijeća sigurnosti UN, a čiji pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjem, protuzakonitim zatvaranjem, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravaju prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, kojim radnjama je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, podsjeća se u saopćenju. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije