Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 13:05 |

Stanje se stabilizuje, nema uvjeta za proglašenje stanja prirodne nesreće u ZDK

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 4. februara (FENA) - Stanje na ugroženim područjima Zeničko-dobojskog kantona se stabilizira, nakon što je kasno sinoć došlo do opadanja vodostaja rijeke Bosne i njenih pritoka, a situacija je znatno bolja nego prethodnog dana i na području grada Zenice i općine Kakanj gdje su lokalne vlasti proglasile stanja prirodne nesreće.

Kako je saopćeno iz Pres službe ZDK-a, nije bilo većih izljevanja rijeke Bosne, a time ni značajnijih materijalnih šteta, a najveće štete su načinjene u slivovima pritoka rijeke Bosne.

-Mehanizacija intenzivno radi na osposobljavanju putnih komunikacija, naročito u nemilskom slivu gdje su zabilježene najveće štete. Fokusirali smo se na osposobljavanje putne komunikacije prema MZ Orahovica, a Direkcija za ceste ZDK uspjela je osposobiti komnikaciju prema Bistričaku, Jastrepcu i Vukotići - kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić, podnoseći izvještaj premijeru ZDK-a Miralemu Galijaševiću. 

Trenutno je u prekidu regionalni put Maglaj-Zenica zbog visokog vodostaja rijeke Bosne, ali se očekuje da će u toku dana i taj dio putne komunikacije biti osposobljen.

-Stanje prirodne nesreće proglašeno je u samo dvije općine, Zenica i Kakanj, koje se zasad uspješno nose sa stanjem na terenu, tako da još nisu stečeni uslovi za proglašenje stanja prirodne nesreće na području ZDK - kazao je Aličić.

Premijer Galijašević je naglasio kako će Vlada ZDK, i bez takve odluke, učinit sve da pomogne sanaciju uništene infrastrukture na ugroženim područjima, a posebno gradu Zenica i općini Kakanj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo