Najave     | 05.02.2019. 07:17 |

Primopredaja rekonstruisanih objekata za skladištenje naoružanja u Rakovici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Sigurno upravljanje oružjem i municijom koji su u posjedu oružanih snaga, policije i sigurnosnih službi je od ključnog značaja za obezbjeđenje adekvatne sigurnosti i za civile i za sigurnosno osoblje.

Međutim, neadekvatna sigurnost skladištenja još uvijek je jedan od razloga zbog kojih se oružje i municija mogu naći na nelegalnim tržištima. Nesigurno skladištenje može rezultirati eksplozijama, pogibijom i ranjavanjem ljudi, kao i oštećenjem objekata, te predstavlja prijetnju okolini.

Tokom 2018. godine, institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu sa UNDP SEESAC-om i Evropskom unijom, radile su na podizanju međunarodnih sigurnosnih standarda na dva skladišta: u Rakovici i Bijeljini, kao i u pet prostorija za dokaze smještenih u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici. Za sve ove lokacije sigurnosna poboljšanja uglavnom su bila usmjerena na građevinske radove, ugradnju CCTV i opreme za kontrolu pristupa.

Evropska unija je osigurala gotovo 300.000 eura za obnovu svih objekata na pomenutih sedam lokacija.

Službena primopredaja obnovljenih objekata u Rakovici bit će obavljena danas. Tom prilikom obratiće se Mevludin Halilović, policijski komesar, Uprava policije MUP KS, Sanja Isanović, po ovlaštenju pomoćnica direktora Federalne uprave policije, Sektor za materijalno-finansijske poslove, Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava pri Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i Slobodan Tadić, šef sektora Pravda i sigurnost Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Službena primopredaja objekata u Bijeljini će biti organizovana 7. februara, najavljeno je iz UNDP-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada ZDK odredila tri nova objekta za karantin za smještaj državljana BiH

Vlada FBiH o ustupanju tri objekta na privremeno korištenje općinama i udruzi

Stari Grad - Uklanjanje ruševnih objekata koji su opasnost za građane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo