Svijet     | 05.02.2019. 11:36 |

Iran odbacio kritike EU o raketnom programu i ljudskim pravima

FENA Internet

TEHERAN, 5. februara (FENA) - Iran  je u utorak odbacio kritike  Evropske unije zbog njegovog raketnog programa, regionalne politike i stanja ljudskih prava.

Iranski komentari uslijedili su dan nakon što je blok kritikovao probe balističkih raketa Islamske Republike i izrazio je zabrinutost iranskom ulogom u rastućim bliskoistočnim napetostima.

Evropska unija je obećala da će poštovati nuklearni sporazum iz 2015. godine dogovoren s Iranom o limitiranju nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija, čak i nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma jer ne pokriva iranske vojne aktivnosti. 

EU je pojačala kritike iranskog programa balističkih projektila i njegove regionalne politike, u pristupu za koji analitičari tvrde da ima za cilj pokazati Washingtonu kako je moguće istovremeno i suzbijati iranske aktivnosti i ostati u okvirima nuklearnog sporazuma.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da Teheran nikada neće pregovarati oko svog raketnog programa, za koji tvrdi da ima defanzivni karakter i sredstvo je odvraćanja.

- Očigledne prijetnje protiv Islamske Republike nisu konstruktivne ni efikasne, niti su od pomoći za regionalnu sigurnost i interese Evrope - navodi ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom na svom websiteu.

Iran je proširio svoj raketni program u posljednje dvije decenije, posebno na polju balističkih projektila, prkoseći Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama, posebno Francuskoj, navodi Reuters.

U okviru evropskih napora na održanju nuklearnog sporazuma, Britanija, Francuska i Njemačka prošle su sedmice objavile Instrument podrške međunarodnoj trgovini (INSTEX) kako bi organizirale nedolarsku trgovinu s Iranom i izbjegle bi posljedice američkih  sankcija.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je novi evropski sistem trgovinske razmjene, ali je saopćilo da je "zakasnio  i neadekvatan". Iran bi revidirao svoje odnose s Evropom ukoliko ne bi imao trenutne ekonomske koristi od INSTEX-a, navodi ministarstvo.

EU je također zatražila od Teherana da prestane s aktivnostima koje produbljuju nepovjerenje, uključujući kako ih naziva, iranske planove ubistva protivnika režima.

Francuska, Danska i Holandija optužile su Iran za napade na iranske opozicione ličnosti i uhapsile su osumnjičene za veze s iranskim ambasadama i obavještajnom službom. 

Iransko ministarstvo odbacilo je upozorenje EU.

- Pokretanje tako neutemeljenih i ispraznih optužbi kada se istovremeno zna da se terorističke i kriminalne grupe slobodno kreću Evropom, nije konstruktivno u ovoj fazi i u skladu je s ciljevima naših neprijatelja koji nastoje potkopati iranske odnose s Evropom - navodi ministarstvo u Teheranu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'