Kultura     | 06.02.2019. 11:06 |

'Prevodilački portreti' svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Fondacija Publika, Udruženje prevodilaca u Bosni i Hercegovini i Biblioteka grada Sarajeva svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu u Multimedijalnom centru Mak održavat će redovnu književnu manifestaciju "Prevodilački portreti", koja će glavni fokus staviti na književne prevodioce i dati im priliku da široj publici predstave svoj rad.

Prvi "Prevodilački portreti" će biti održani 7. februara s početkom u 17.30 sati u Multimedijalnom centru Mak, gdje će učesnici imati priliku družiti se i razgovarati s učesnicima laboratorije književnog prevođenja TransLab za francuski i njemački jezik, koji će predstaviti svoje iskustvo i impresije s radionica i čitati prijevode nastale na radionicama, saopćeno je iz Multimedijalnog centra Mak.

Sve je započelo kao ideja da se prevodioci okupljeni oko projekta TransLab jedno večer okupe u biblioteci i čitaju svoje prijevode, da se predstavi projekat TransLab i budući planovi, ali ideja je ubrzo prerasla u plan da se na redovnoj osnovi održava književna manifestacija koja će prevodiocima pružiti mogućnost da javno razgovaraju o svojoj profesiji, raspravljaju o svim njenim aspektima, profesionalnim standardima, ali bez nepotrebnog lamentiranja i općih mjesta.

Prevodilački portreti će biti posvećeni konkretnim temama iz oblasti književnog prevođenja o kojima će razgovarati književni prevodioci i njihovi autori, izdavači, urednici i lektori.

Ulaz je slobodan, a večer će moderirati Haris Čavčić i Ivana Grgić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana