Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 13:33 |

General Sir James Everard u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić sa saradnicima, te zamjenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generali Ivica Jerkić i Gojko Knežević razgovarali su danas tokom oproštajne posjete s operativnim komandantom snaga Evropske unije za operaciju „ALTHEA“ – EUFOR, generalom Sir Jamesom Everardom koji je ujedno zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.

U pratnji generala Everarda bio je i budući operativni komandant ove operacije, generalpukovnik Olivier Rittiman, zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi i komandant snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Martin Dorfer sa saradnicima.

Pendeš je se zahvalila se Everardu na podršci Bosni i Hercegovini i njegovom ukupnom doprinosu procesima i aktivnostima koje su MO i OSBiH realizirali.

To je bila prilika da se general Everard na završetku svog mandata na poziciji operativnog komandanta operacije ALTHEA - EUFOR u BiH informira o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snaga BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, ali i da se prezentiraju ostvareni pomaci u okviru zakonom utvrđenih ciljeva i zadataka.

Tokom susreta se govorilo o aktivnostima Oružanih snaga BiH vezanim za saradnju sa snagama EUFOR-a u oblasti obuke i vježbi, jačanju sposobnosti i kapaciteta OSBiH, procesu deminiranja, rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću Oružanih snaga u operacijama podrške miru, kao i o drugim značajnim temama vezanim za oblast odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Bilo je govora i o budućim planovima, aktivnostima i modalitatima saradnje s EUFOR-om, kao i vrstama pomoći koju predstavnici Evropske unije i NATO-a mogu pružiti Oružanim snagama  BiH i Ministarstvu odbrane na putu evroatlantskih integracija.

Pendeš, njen zamjenik Jusić i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić su upoznali generale Everarda i Rittimana i o procesima vezanim za neredne korake kada je u pitanju podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa vezanog za NATO put Bosne i Hercegovine, kao i planom saradnje OSBiH i snaga EUFOR-a u 2019. godini.

U tom smislu, identificirana su tri polja saradnje EUFOR-a i OSBiH, od kojih su: zajednička obuka na nivou bataljona, saradnja u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije i podrška savjetodavnih timova EUFOR-a na operativnom i taktičkom nivou.

Zaključeno je da je saradnja EUFOR-a i OSBiH u proteklom periodu doprinijela uvećanju operativnih sposobnosti naših oružanih snaga, ali i povećanju stepena interoperabilnosti istih sa snagama  zemalja članica NATO-a i Evropske unije.

General Sir James Everard je pohvalio aktivnosti koje realiziraju MO i OSBiH, posebno pohvalivši angažman u operacijama podrške miru i rezultatima postignutim u procesu rješavanja viškova municije i MES-a, te iskazao opredijeljenost da se zajedničkim angažmanom EUFOR-a i Štaba NATO-a u Sarajevu dodatno podrže OSBiH i ojačaju sposobnosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH.

Istaknuta je i činjenica da je cilj današnje posjete i osiguranje jedinstva komandovanja operacijom ALTHEA u periodu kada general Everard svoju dužnost predaje generalpukovniku Olivieru Rittimanu, koji je trenutno zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi iz SHAPE-a, saopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'