Kultura     | 05.02.2019. 14:19 |

Na ZagrebDoxu film 'Kameni govornici' Igora Drljače

FENA Agencije

ZAGREB, 5. veljače (FENA) - Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDoxu bit će prikazano i šest filmova koji su bili uvršteni u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala poput Sundancea te festivala u Berlinu i Trstu, izvijestili su sa ZagrebDoxa.

Sa Sundancea i Berlinala u ZagrebDoxovu regionalnu konkurenciju dolazi "Veerin čarobni život" (The Magic Life Of V) redatelja Tonislava Hristova. To je film o dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se pokušava riješiti trauma iz djetinjstva preko LARP-a (Live Action Role-Playing) i tako postaje V, glavna junakinja svoje priče koja sad može učiniti ono što Veera ne može – susresti se i suočiti s ocem.

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film "U sredini" (In Between) Samira Karahode i "Kamene govornike" (The Stone Speakers) Igora Drljače, koji je nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

 Kako se ističe u najavi, "Kameni govornici" prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, državi čije je društvo još duboko podijeljeno, a ekonomija se nikad nije oporavila od posljedica rata. Međugorje, slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu i piramide u Visokom najpoznatije su takve turističke atrakcije i izvor zarade lokalnom stanovništvu. To su mjesta na kojima se miješaju povijest, religija, politika i folklor stvarajući nove pripovijesti o BiH. Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu.

 S filmskog festivala u Trstu na ZagrebDox stižu tri naslova. U programu Majstori doxa bit će prikazani filmovi "Bodljikava žica" (Border Fence) Nikolausa Geyrhaltera i "Putinovi svjedoci" (Putin’s Witnesses) Vitalija Manskog, a u regionalnoj konkurenciji "Mađarska 2018." (Hungary 2018) Eszter Hajdú. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Završio 19. ZagrebDox

Drljača: Predstavnički dom podržao da se zakonski unaprijedi status osoba sa invaliditetom

Poslanici PFBiH u srijedu raspravljaju kako unaprijediti materijalni status osoba sa invaliditetom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'