Svijet     | 05.02.2019. 15:35 |

Merkel: Još ima vremena za nalaženje rješenja za Brexit

FENA Internet

TOKIO, 5. februara (FENA) - Još ima vremena  za rješenje blokade sporazuma o britanskom napuštanju Evropske unije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u Japanu u utorak.

Sporazum britanske premijerke Therese May o Brexitu odbacio je parlament u prošlom mjesecu i ona nastoji da uvjeri EU da prihvati promjene u sporazumu prije roka za napuštanje bloka, 29. marta.

- S političke tačke gledišta, još ima vremena. To se treba iskoristiti, sve strane trebaju to iskorisiti. Da bi se to, međutim, desilo, bitno je znati šta britanska strana podrazumjeva pod budućim odnosima s EU - izjavila je Merkel na ekonomskoj konferenciji u Tokiju.

Priznajući da je tjesan vremenski okvir kompliciran za poslovnu zajednicu koja želi izvjesnost u pregovorima, Merkel je kazala da je "poseban problem" pitanje irske granice. 

- Bilo bi moguće pronaći rješenje za takav konkretan problem. To, međutim, zavisi o vrsti trgovinskog sporazuma koji sklopimo jedni s drugima - izjavil je njemačka čelnica, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu