Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 17:40 |

IOM obezbijedio motorne sanke za potrebe Gorske službe spašavanja Bihać

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 5. februara (FENA) - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obezbijedila je motorne sanke za potrebe Gorske službe spašavanja (GSS) stanice Bihać.

- Dobili smo zaista vrijednu pomoć od Međunarodne organizacije za migracije. Na ovaj način je odgovoreno našim upitima, s obzirom na skromne materijalno - tehničke mogućnosti GSS-a stanice Bihać. Motorne sanke su za sada unajmljene, međutim trebali bismo brzo dobiti i nove - vlastite, a neophodne su nam zbog novih izazova s kojima se suočavamo - rekao je Ermin Lipović iz Gorske službe spašavanja Bihać.

Istaknuto je kako je GSS stanica Bihać u proteklih godinu dana imala nekoliko akcija spašavanja migranata i izbjeglica, koji preko teško pristupačnih terena pokušavaju preći u Republiku Hrvatsku.

- Na svu sreću, sve akcije su bile uspješne, bez tragičnih ishoda. Migranti i izbjeglice najčešće granicu pokušavaju preći na teško dostupnim lokacijama, jer izbjegavaju naseljena područja i policijske kontrole. Najčešće interveniramo na Plješevici, gdje su uslovi prilično ekstremni, pogotovo zimi - dodao je Lipović.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije napomenuli su kako je ovo još jedan od načina pomoći i zahvale građanima Bihaća, koji su prihvatili ljude u nevolji.

- Motorne sanke su obezbijeđene, ne samo zbog potrebe migranata i izbjeglica koji ostanu zarobljeni prilikom pokušaja prelaska granice, nego i građana Unsko-sanskog kantona koji se nađu u sličnoj nevolji. Ove su konkretno unajmljene, ali zbog dugog i kompleksnog procesa nabavke novih, koje će stići vjerovatno u martu - riječi su Petera van der Auwerarta iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

IOM je već financirao obnovu i postavljanje novog sistema ulične rasvjete u nekim dijelovima Bihaća, a uskoro se očekuje i realizacija projekta obnove Trim staze i Partizanskog groblja u Borićima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

IOM predstavio kapsul-kolekciju pod nazivom '7.689 km - od Kabula do Berlina'

Bošnjak i Lungarotti razgovarale o radu IOM-a i migracijama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'