Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 17:43 |

Salkić: Samo radna mjesta garantuju opstanak Bošnjaka u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. februara (FENA) - Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić istakao je da je u današnjem vremenu posebno važno govoriti o stanju Bošnjaka u tom bh. entitetu, odnosu entitetske vlasti, ali i načinima kako da se popravi položaj Bošnjaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Salkić je, na predavanju učenicima i profesorima u amfiteatru Gazi Husrev - begove medrese u Sarajevu, govorio o problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u bh. entitetu RS, a koji se odnose na kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i nemogućnost zapošljavanja, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

Naglasio je da je u proteklim godinama urađeno dosta posla kada je u pitanju povratak Bošnjaka, ali i da se u narednom periodu moraju sistemski rješavati problemi, te učiniti veliki napori na investiranju i zapošljavanju ove populacije.

Samo radna mjesta, dodao je, garantuju opstanak Bošnjaka u bh. entitetu RS, te je pozvao investitore da otvaraju pogone i zapošljavaju građane.

-Važno je naglasiti da mi, uprkos svemu, svaki dio Bosne i Hercegovine moramo osjećati svojim i boriti se za zemlju u kojoj će građani živjeti sa jednakim pravima na svakom pedlju naše domovine. Danas Bošnjaci žive u svakom kraju bh. entiteta RS, školuju svoju djecu, te se bore za bolji život. U nekim opštinama Bošnjaci imaju predsjednike skupština, odbornike, zamjenike načelnika, pokrenuli su i privatne firme, pogone za proizvodnju i farme – istakao je Salkić

U narednom periodu važna je, kaže, podrška ovoj populaciji.

Prioritet broj jedan je ekonomija i zapošljavanje, a zatim podrška kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge aktivnosti koje će popraviti položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Posebno je važno da mlađe generacije, na kojima ostaje budućnost ove zemlje, razvijaju svijest o državi, o našoj tragičnoj prošlosti, te da nikada ne odustaju niti od jednoj dijela Bosne i Hercegovine. Na svaku izgovorenu neistinu, na negiranje genocida i bosanskog jezika, na svaki pokušaj podjela, moramo deset puta odgovoriti istinom, presudama, činjenicama i zajedništvom. Svako od vas na svoj način može pomoći Bošnjacima u bh. entitetu RS, a posebno je bitno da posjećujete ove krajeve i da ih osjećate dijelom naše domovine Bosne i Hercegovine - kazao je potpredsjednik Salkić, koji je nakon predavanja odgovarao na pitanja učenika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo