Svijet     | 06.02.2019. 13:20 |

Turska osudila odluku Macrona da proglasi dan sjećanja na genocid nad Armenima

FENA Internet

ANKARA, 6. februara (FENA) - Turska je saopćila u srijedu da oštro osuđuje odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da proglasi 24. april danom sjećanja na genocid nad Armenima počinjen u Otomanskom carstvu.

Ovo pitanje je predmetom sporenja koji redovno izaziva nesuglasice između Turske i država članica Evropske unije, podsjeća Reuters.

- Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, koji se suočava s političkim problemima u vlastitoj zemlji, da se izvuče iz takve situacije pretvaranjem istorijskih dešavanja u politički materijal - navodi u izjavi za javnost portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi britanska agencija.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva sistematski izvođena i da predstavljaju genocid.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. april Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armenima i tako ispunio obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armeni u Francuskoj nestrpljivo očekivali.

Francuski je predsjednik svoju odluku objavio na godišnjoj večeri Koordinacije vijeća armenskih organizacija u Francuskoj.

-Francuska je prije svega zemlja koja zna pogledati historiji u oči, koja je osudila među prvima ubojiti progon armenskog naroda - rekao je Macron.

Francuska je 2001. godine službeno priznala genocid nad Armenima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'