Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 15:37 |

Čengić: Predložen zakon o otpisu duga freelancerima i pomoći od dijaspore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u  Predstavičkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić uputio je u parlamentarnu proceduru Zakon o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica - rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inostranstva, po hitnom postupku, kojim se tim licima brišu porezna dugovanja i kreće naplata poreza od 01.01.2019. godine.

U saopćenju za medije Irfana Čengića se navodi da je SDPBiH u toku predizborne kampanje obećao da će raditi na rješavanju problema u kojem su se našli freelanceri i ljudi koji su dobivali pomoć od prijatelja i porodice iz dijaspore zbog neplaćanja poreza u periodu 2015. - 2018. godine.

- U kampanji smo obećali ljudima koji izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH, i ljudima koji su dobivali pomoć od dijaspore, da ćemo raditi na rješavanju njihovih poreznih dugovanja u koja su upali zbog nepostojanja obrazaca u poreznoj upravi putem kojih su mogli prijaviti porezna dugovanja. Upravo ovim zakonom se otpisuju porezna dugovanja u periodu od 2015. do kraja 2018. godine - ističe Čengić, koji je u proceduru uputio ovaj zakon.

SDPBiH ističe punu podršku Poreznoj upravi Federacije BiH koja je krenula u naplatu poreznih dugovanja po svim osnovama i smatra da će ovaj zakon pomoći i Poreznoj upravi da stvori detaljnu evidenciju osoba koje primaju uplate iz inostranstva i na valjanim obrascima prijave ta porezna dugovanja.

U saopćenju se navodi da je većina građana napravila porezni dug po ovom osnovu jer nije bila u mogućnosti u tom periodu na adekvatnom obrascu prijaviti to porezno dugovanje. Građani ne bježe od plaćanja ove porezne obaveze u budućnosti, ali jednostavno nisu u mogućnosti isplatiti porezni dug koji se akumulirao u ovom periodu.

- Otpis ovih dugovanja se može u neku ruku smatrati kao i pomoć mladima koji izvoze svoju pamet, a ostaju u BiH, a sigurno da se treba otvoriti rasprava o poreskim olakšicama prilikom naplate ovog poreza u budućnosti - ističe Čengić.

Porezna uprava FBiH je identifikovala oko 800 građana koji su imali primanja u iznosu višem od 10.000 KM godišnje, odnosno u zbiru više od 30.000.000 KM za taj navedeni period. Međutim, taj porezni dug se morao identifikovati za sve građane bez obzira na visinu godišnjih prihoda, a uzimajući u obzir da to nije učinjeno stvorena je nejednakost pred zakonom između građana na osnovu visine primanja – stoji u saopćenju.

Navodi se da je jedan od problema svakako i različita naplata ovog poreza u različitosti u kojem kantonu porezni dužnik živi.

Čengić  smatra da se ovim zakonom pomaže građanima i Poreznoj upravi FBiH - građanima jer su otpisana dugovanja koja nisu ni mogli prijaviti, a Poreznoj upravi jer će moći u skladu sa zakonom otpisati dugovanja i napraviti evidenciju i na odgovarajućim obrascima vršiti naplatu poreza.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo