Svijet     | 06.02.2019. 16:38 |

London - Predstavljena tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici predstavljena je sinoć u u Domu Lordova u Londonu, a tema za 2019. je „Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji“.  

Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.  

Svake godine humanitarna organizacija Remembering Srebrenica odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se treba obilježiti, ali i govori o zajednicama u Velikoj Britaniji.

Tema će biti obilježena mnogobrojnim komemoracijama koje će biti održane širom zemlje tokom obilježavanja sedmice sjećanja  genocida u Srebrenici, od 7. do 14. jula 2019. godine. 

Sa ovogodišnjom temom “Premošćavanje podjele- suprotstavljanje mržnji“ nastoje inspirisati  ljude da spriječe one koji žele podijeliti zajednice i da se slave oni koji grade mostove između zajednica i mijenjaju stavove i ponašanja kod drugih kako bi i oni gradili vlastite mostove u cilju premošćavanja mržnje i podjela u društvu – saopćeno je iz Bosnia and Herzegovina UK Network.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija.  Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizirano je više od 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizirali da 1.200 Britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

U okviru predstavljanja ovogodišnje teme za obilježavanje genocida u Srebrenici, prisutnima su se obratili predstavnici najvećih političkih partija Velike Britanije.

Na kraju je mlada Amina Mekić, bivša učenica BH dopunske škole u Birminghamu pročitala Molitvu za sve žrtve genocida.

- S porastom zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, nadamo se da će tema “Sjećanja na Srebrenicu” 2019. nadahnuti ljude na obilježavanje Srebrenice da bi pomogli ujedinjenju zajednica protiv mržnje i pomogli u promjeni stavova i ponašanja kada je riječ o važnosti izgradnje mostova - izjavio je Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Predstavnici BH zajednice u UK iskoristili su priliku da se još jednom zahvale Lordu Bournu na otvaranju Bosanske kuće u Birminghamu - saopćeno je iz Bosnia and Herzegovina UK Network.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta