Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 10:56 |

CIK BiH promovira inicijativu za obilјežavanje Svjetskog dana izbora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) BiH već četrnaestu godinu promovira inicijativu za obilјežavanje Svjetskog dana izbora i tim povodom danas je Komisija održala sastanak sa službenicima Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH.

Naime, na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Prigodnim govorom na sastanku se obratio Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH. Sa sastanka je poslana zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Svaki prethodni izbori su uvijek mogućnost za tijela koja provode izbore da idući budu kvalitetniji u smislu organizacije, neovisnosti i transparentnosti rada organa za provođenje izbora, ali su i mogućnost za zakonodavca da pravovremeno eliminira sve manjkavosti i unaprijedi izborni proces, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom