Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 11:15 |

Vlada HNŽ: Najavljeni štrajk u osnovnim školama nema opravdanje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. veljače (FENA) – Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak su priopćili kako su zatečeni objavom sindikata uposlenih u osnovnim školama HNŽ-a o mogućem stupanju u štrajk zbog čega cjelokupnu javnost, kako kažu, žele još jednom upoznati s mjerama provedenim s ciljem poboljšanja radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta rada.

- Uz činjenicu da se iz Proračuna samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole izdvaja 41.407.930 maraka, u obnovu i izgradnju školskih objekata i školskih športskih dvorana uložili smo dodatnih 10 milijuna maraka, unatoč tome što su općine vlasnici školskih objekata. Ovim projektom nastavljamo obnovu svih škola u našoj županiji. Također, s ciljem osuvremenjivanja nastavnog procesa, započeli smo realiziranje projekta e-učionica, a najuspješnije učenike dodatno nagrađujemo - navode iz županijske vlade.

Dodaju kako su potpisivanjem kolektivnih ugovora kojeg Vlada u cijelosti poštuje, uz druge beneficije, uspjeli osigurati povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima za najmanje 15 posto, koje se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetoga, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa. 

- Pored znatnog smanjenja broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacijske sheme i mreža škola. Također, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika te je u stalni radni odnos primljeno 320 djelatnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak  za više od 200,  tako da niti jedan prosvjetni djelatnik nije ostao bez radnog mjesta iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Suočeni s ozbiljnim financijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga temeljem izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute izvansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 milijuna maraka od čega je polovica sredstava uplaćena na račune prosvjetnih djelatnika. Isplatom oko 3 milijuna maraka iz Rebalansa  Proračuna za 2018. godinu za ovu nakanu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve izvansudske nagodbe do 31. 6. 2014. godine - ističu iz Vlade.  

Pored toga, napominju, kako su od općina preuzeli u cijelosti financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama za što dodatno godišnje izdvajaju oko 3 milijuna maraka te da su prvi put nakon deset godina osigurana sredstva za sistematske preglede prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama.

- Nakon provedbe ovih konkretnih mjera, kojima smo značajno poboljšali uvjete obrazovanja i time potvrdili opredijeljenost da učenicima osiguramo školovanje dostojno XXI. stoljeća, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uvjete kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika, nastavit ćemo i dalje ulagati u obrazovanje jer je to najbolje investiranje u budućnost.

Zbog svega navedenog  i razgovora s velikim brojem djelatnika, ravnatelja i načelnika općina, držimo da za najavljeni štrajk nema opravdanja te izražavamo spremnost da i dalje s predstavnicima sindikata nastavimo korektne razgovor kako bismo kroz partnerski dijalog riješili i sva otvorena pitanja – kaže se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo