Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 13:45 |

Formiran Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši

FENA Saopćenje

VELIKA KLADUŠA, 7. februara (FENA) - Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši koji je zasjedao jučer, donio je zaključak da se traži od Vlade Unsko-sanskog kantona da se u prijedlog kantonalnog budžeta uvrsti i povećanje stavke za MUP USK u cilju zapošljavanja novih policajaca (izvršilaca) zbog, kako su naveli, vidno narušenog sigurnosnog stanja u općini Velika Kladuša kao i u gradu Bihaću.

Također se traži od nadležne Službe za poslove sa strancima da zbog sigurnosne situacije na području općine Velika Kladuša putem inspektora za strance izvrše hitan nadzor u privremenom kampu "Miral“, saopćeno je iz Općine Velika Kladuša.

Od policijskog komesara USK-a se traži da u što skorije vrijeme, zbog nedostatka ljudstva i nemogućnosti zadovoljenja zahtjeva i zaštite građana Velike Kladuše, izvrši preraspodjelu policijskih službenika iz sastava MUP-a USK-a, odnosno da iz sastava drugih policijskih uprava koje nemaju izrazite probleme s migrantima brojčano pojača IV Policijsku upravu Velika Kladuša.

Zaključeno je i da se ubuduće na sastanke Kriznog štaba pozovu i predstavnici Crvenog križa Velika Kladuša, Službe Civilne zaštite, predstavnik Doma zdravlja Velika Kladuša i komandir granične policije.

Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši, u čijem sastavu je Komisija za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju; predsjednici velikokladuških mjesnih zajednica; predstavnici policijske uprave u Velikoj Kladuši; predstavnici javnih poduzeća; članovi Komisije za ljudska prava i predstavnici organa uprave, formiran je na osnovu jednog od zaključaka na sjednici Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju održanoj 4. februara, a organiziranoj na inicijativu mjesnih zajednica općine Velika Kladuša.

Na toj sjednici je također zaključeno da se traži od nadležnih institucija hitno zatvaranje privremenog kampa Miral u Polju, a od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da hitno obezbjede sigurnost života i imovine građana općine Velika Kladuša.

Jedan od zaključaka je bio i da se traži od Ministarstva sigurnosti BiH i policijsko-sigurnosnih institucija BiH da pojačaju nadzor državne granice prema susjednim zemljama kako bi se spriječio ulazak novih migranata, ali i dovoženje migranata iz Republike Hrvatske.

Zaključeno je i da se traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor u privremenom kampu Miral u Polju radi ispuštanja otpadnih voda u korito rijeke Kladušnice što može dovesti do ekološke katastrofe.

Također se traži hitno sazivanje Komisije za ljudska prava Općinskog vijeća Velika Kladuša, te se zadužuju poslanici s viših nivoa vlasti da upute inicijativu za sazivanje tematskih sjednica i uključivanje viših nivoa vlasti u rješavanje migrantske krize.
Od Vijeća ministara BiH se traži da donese uredbu sa zakonskom snagom o kretanju migranata u BiH i pravilima postupanja u migracionim centrima pod upravom institucija BiH i međunarodnih organizacija.

U jednom od zaključaka sa sjednice Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju navedeno je da, ukoliko institucije svih nivoa vlasti u razumnom roku ne udovolje usvojenim zaključcima, ovlašćuje se Krizni štab da sukladno zakonskim propisima izvrši sve pripreme za organizaciju javnog prosvjeda građana općine Velika Kladuša, saopćeno je iz te općine. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'