Svijet     | 07.02.2019. 16:30 |

Merkel: Moguće je rješenje za Brexit bez novih pregovora

FENA Internet

BRATISLAVA, 7. februara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako vjeruje da se rješenje oko irske granice može postići u pregovorima o Brexitu bez ponovnog otvaranja sporazuma o britanskom napuštanju Evropske unije.

Britanija i preostalih 27 članica EU imaju zajednički interes u primjerenom Brexitu, kazala je Merkel, govoreći u Bratislavi 50 dana uoči britanskog odlaska iz bloka.

- Pedeset dana nije mnogo, a isto tako 50 dana je puno, zavisi kako to posmatrate - izjavila je ona prije sastanka s čelnicima Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Poljske.

- Svi mi imamo interes - i tu vidim britanski parlament i britansku vladu s premijerkom Thersom May, ali i nas također - da se ostvari primjereni Brexit za Britaniju koji je najbolji za sviju nas - kazala je. 

May je danas boravila u Bruxellesu kako bi apelovala na čelnike EU da promjene sporazum o Brexitu koji je dogovorila u prošloj godini, u cilju pridobijanja pristanka parlamenta, nakon što su joj poslanici dali malo nade da su voljni na pristanak.

- Moramo zaštiti integritet našeg unutrašnjeg tržišta, to je jasno. Mi, međutim, također želimo odredbe koje su bitne za našu državu članicu Irsku, i svjesni smo krhkosti odnosa Irske i Sjeverne Irske - izjavila je njemačka čelnica.

- Vjerujem da možrmo pronaći rješenje bez ponovnog otvaranja sporazuma o odlasku - dodala je ona, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana