Svijet     | 07.02.2019. 15:00 |

Francuska povlači ambasadora iz Italije zbog 'Žutih prsluka'

FENA Internet

PARIZ, 7. februara (FENA) - Francuska povlači svog ambasadora iz Italije u jeku rastućih napetosti nakon što se zamjenik italijanskog premijera sastao se demonstrantima iz pokreta "Žuti prsluci" i niza kritičnih italijanskih komentara protiv vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll navodi u izjavi za javnost objavljenoj u četvrtak da je ambasador vraćen u zemlju "na konsultacije" i zatražila je od Italije da se vrati prijateljskim odnosima "vrijednim naše zajedničke sudbine".

Zamjenik italijanskog premijera Luigi Di Maio sastao se u ovoj sedmici s predstavnicima grupe "Žuti prsluci" koji su objavili namjeru da se natječu na izborima za Evropski parlament u maju.  Di Maio je kazao da je njegov populistički pokret spreman da pomogne francuskim antivladinim demonstrantima, i optužio je Francusku da podgrijava evropsku migrantsku krizu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je to "neprihvatljivim" uplitanjem u francusku demokratiju i slučajem bez presedana otkako su se dva susjeda udružila nakon Drugog svjetskog rata kako bi pomogli u stvaranju Evropske unije, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo