Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 17:44 |

Stručno putovanje livanjskih srednjoškolaca u CERN

FENA Mario Loncar

LIVNO, 7. veljače (FENA) - Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna za učenike strojarske i elektrostruke organizira stručni posjet najvećem znanstvenom laboratoriju na svijetu – CERN-u.

Kako je za Fenu kazao ravnatelj livanjske srednje škole Saša Grabovac, 17. veljače 43 učenika i njihovi profesori polaze na stručnu ekskurziju u Ženevu, gdje će imati priliku vidjeti najpoznatiji međunarodni laboratorij za nuklearna istraživanja na području fizike elementarnih čestica.

- Naši učenici vidjet će akceleratore u kojima se čestice ubrzavaju gotovo do brzine svjetlosti i usmjeravaju na sudare, kao i druga znanstvena dostignuća koja su pronašla primjenu u raznim granama znanosti. Na ovom putovanju učenici će imati mogućnost unaprijediti svoja znanja iz struke, a nadamo se kako će CERN kod nekih učenika potaknuti i želju za rad u znanosti - kazao je Grabovac.

CERN je ustanovljen 1954. godine, a u njegovom radu sudjeluju 22 države članice s više od tisuću znanstvenika. Najveći je to znanstveni laboratorij na svijetu, ima najsloženije znanstvene mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.

CERN je poznat i po tome što je "rodno mjesto" Interneta, koji je nastao kao rezultat potrebe za komunikacijom među znanstvenicima sa svih kontinenata.

Ovo je drugi put da ravnateljstvo livanjske škole organizira stručnu ekskurziju u Ženevu, a sve je počelo prije tri godine posjetom i stručnim predavanjem livanjskim srednjoškolcima profesora fizike s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu te dugogodišnjeg koordinatora tima znanstvenika na ženevskom CERN-u dr. sc. Ivice Puljka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo