Ekonomija     | 08.02.2019. 13:28 |

Višković: Polovinom godine bit će poznat izvođač radova na HE 'Dabar'

FENA Dušica Stanojević

TREBINJE, 8.februara (FENA) – Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je danas da će polovinom ove godine biti poznat izvođač radova za izgradnju Hidroelektrane (HE) "Dabar".

Kazao je da će procedure za početak realizacije biti što je moguće više ubrzane, poštujući zakonske okvire.

Višković je o tom projektu danas razgovarao s direktorom „Hidroelektrane Dabar“ Željkom Zubcem, koji je podsjetio da je rapisan međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju svih preostalih objekata HE „Dabar“.

-To podrazumijeva da tražimo kompaniju ili više njih koje će osigurati finansijska sredstva po najpovoljnijim uslovima, poštujući najveće svjetske standarde kako bi HE 'Dabar' što prije pustili u rad - kazao je Zubac.

HE „Dabar“ pripada sistemu hidroelektrane "Gornji horizonti", a objekti se prostiru na potezu ukupne dužine 32 km, a nalaze se na teritoriji općina Nevesinje, Berkovići i Bileća.

Entitetski premijer je ponovio da će biti ispoštovani zaključci entitetske vlade u vezi sa prodajom njenih potraživanja u zvorničkoj Fabrici glinice "Birač", a jedan od stavova je i da novi vlasnik u narednih 10 godina ne može da otuđi ili proda to preduzeće koje je u stečaju.

Ponude za otkup potraživanja su ranije uputile kompanije „Batagon International“ Zug, Švicarska,  "MG Mind" d.o.o. Mrkonjić Grad i "Pavgord“ d.o.o. Foča.

Višković je kazao da su „Batagonu“ uputili memorandum o poslovnoj saradnji i da prihvate zaključke i pregovarat će se o prodaji potraživanja Vlade RS-a.

Dodao je i da je prvi prioritet tog bh.entiteta izgradnja autoputa od Doboja do granice sa Srbijom, ali da to ne znači da će se odustati od dionice od Banje Luke do Prijedora.

Potvrdio je i da su nadležne institucije Crne Gore ponudile kontakt tačku spajanja puta Foča – Plužine u blizini Šćepan polja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo