Kultura     | 08.02.2019. 13:40 |

Film 'U potrazi za snom' Mladena Mitrovića u Ujedinjenim nacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Dokumentarni film "U potrazi za snom" ("Chasing a Dream") autora Mladena Mitrovića bit će prikazan u utorak, 12. februara na prigodnoj svečanosti u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, na inicijativu stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u, uz podršku stalne misije Republike Srbije i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Autobiografska dokumentarna odiseja snimana je više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država: BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD.

Tragajući za junacima svog prvog igranog filma "Haustorče" (1987), učenicima osnovne škole "Bratstvo i jedinstvo" iz Sarajeva, koje su ratna dešavanja raselila po cijelom svijetu, autor prelazi put dug skoro 50.000 kilometara.

Ta univerzalna priča o zajedničkom životu, žrtvama i prijateljstvu koje prevazilazi sve granice i strahote rata dolazi tamo gdje i pripada, u 'kuću svih naroda', Ujedinjene nacije.

"U potrazi za snom" je premijerno prikazan 2015. godine na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, a četiri godine kasnije, uz rekordnu gledanost se i dalje prikazuje širom svijeta, vodeći gledaoce kroz nepregledne dubine potisnutih emocija.

Magično putovanje kroz svijet snova i sjećanja su realizovali Balkan Art Centar iz Sarajeva, u saradnji sa Fabrikom snova iz Beograda i Factumom iz Zagreba.

Film su podržali UNESCO, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Grad Sarajevo. Tokom realizacije, film je postao i dio projekta UN-a pod nazivom "Dijalog za budućnost".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije