Svijet     | 08.02.2019. 14:13 |

Francuska - Opoziv ambasadora u Italiji značajno je upozorenje

FENA Internet

PARIZ, 8. februara  (FENA) - Francuska je u petak pojačala pritisak na Italiju, u jeku njihovog najvećeg diplomatskog spora od Drugog svjetskog rata, dok su francuski i italijanski poslovni čelnici apelovali na lidere svojih zemalja da vrate smirenost.

Portparol francuske vlade izjavio je da je opoziv ambasadora u Italiji privremen, ali da šalje bitan signal istorijskom savezniku da se ne mješa u francuska unutrašnja pitanja. 

Francuska i Italija su među članicama utemeljeteljima Evropske unije na pepelu Drugog svjetskog rata, i njihov neoubičajeni spor odjekuje kontinentom u vrijeme rastućih napetosti između nacionalističkih i proevropskih snaga, navodi AP. 

Portparol francuske vlade Benjamin Griveaux  izjavio je danas za  Europe-1 radio da je opoziv francuskog ambasadora izazvan višemjesečnim "neutemeljenim napadima" članova italijanske vlade Luigija Di Maia i Mattea Salvinija, koji su kritikovali ekonomsku i migrantsku politiku predsjednika Emmanuela Macrona.

Izgleda da je, međutim, glavni okidač krize, Di Maijov sastanak u Francuskoj u ovoj sedmici s članovima francuskog protestnog pokreta Žuti prsluci, koji želi da se natječe za mjesta u Evropskom parlamentu.

Griveaux je izjavio da Di Maiova posjeta krši "najelementarniju diplomatiju" jer je bila nenajavljena. Aludirajući na italijanske populističke čelnike, on je kritikovao "nacionalističku gubu" koja nagriza evropsko jedinstvo, i kazao je da se članice EU trebaju "bolje ponašati prema svojim partnerima".

 Italijanski ministar vanjskih poslova zauzeo je pomirljiv stav nakon jučerašnjeg opoziva ambasadora - ali je italijanski ministar saobraćaja Danilo Toninelli kazao je dfa bi italijanski populistički pokret Pet zvijezda ponudio podršku Žutim prslucima.

Tokom posjete Genovi, Toninelli je pomenuo besplatno korištenje portala Pet zvijezda, koji omogućava registrovanim članovima stranke da glasaju o političkim odlukama i  kandidatima.

- Ukoliko se pokaže korisnim, mi ćemo im ponuditi pomoć da obavljaju političke aktivnosti u službi francuskog naroda - kazao je Toninelli, prenosi novinska agencija  ANSA.

Spor je očigledni izazvao uznemirenost u poslovnom svijetu, uzimajući u obzir da su dvije zemlje vodeći trgovinski partneri i velike ekomomske sile u EU.

Italijanska poslovna lobistička grupa Cofindustria i njene francuske kolege Medef uputili su pismo predsjednicima dvije zemlje u kome pozivaju na "konstruktivan dijalog" u rješenju spora, upozoravajući da to  nije jednostavno bilateralno pitanje unutar Evrope, nego da bi moglo zaprijetiti evropskoj poziciji u ostatku svijeta. 

- Neophodno je da se dvoje protagonista procesa integracija ne raziđu, nego da potvrde svoje jedinstvo. Evropa je ekonomski div i moramo raditi na tome da isto tako postane i politički div - napisali su predsjednici vije grupe italijanskom  premijeru  Gisdeppeu Contei i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Dvojica čelnika - Vincenzo Boccia iz Confindustrie i  Geoffroy Roux de Bézieux iz Medefa - potvrdili su planove za zajednički sastanak u ovom mjesecu u Parizu

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll izjavila je za Associated Press da je opoziv ambasadora "gesta bez presedana prema evropskoj državi koja ima za cilj jasno staviti do znanja da neke stvari nisu učinjene između dvije zemlje koji su susjedi, prijatelji i partneri unutar Evropske Unije”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Velika operacija protiv milanskih firmi povezanih s mafijom 'Ndrangeta

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana